Ydelser

Hjælp til selvhjælp

Hvad er vigtigt, hvis jeg selv har været ude for en voldsom hændelse:

Accepter, at det er naturligt at reagere

Godtag alle følelser, tanker og handlinger - også dem du finder skræmmende og mærkelige. Det letter at græde.

Del dine tanker og følelser med andre

Vis din svaghed, så andre ikke tror, du klarer det hele selv. Tag imod andres støtte og omsorg. Har du mulighed for det, er det godt at være sammen med andre, der har oplevet noget lignende. Det er særligt vigtigt at dele oplevelser og erfaringer med de mennesker, der var en del af begivenheden og med de mennesker, der er tæt på dig.

Bliv ved med at fortælle

- også når nyhedens interesse er væk. Find personer, som kan være dine fortrolige. Hver gang du sætter ord på det, du føler, får du sat dele af den svære oplevelse på plads.

Konfronter dig med virkeligheden

- gerne sammen med én du kender og føler dig tryg ved: Kig på fotografier, se på de beskadigede eller ødelagte ting, opsøg steder og personer, du forbinder med det skete, vend tilbage til ulykkesstedet, se den afdøde, hvis du har mistet en nærstående og deltag i begravelsen.

Lad dine omgivelser reagere

Lad både dine børn og dine nære give udtryk for deres følelser og tanker. Alle vil være påvirket af situationen på hver sin måde.

Oprethold dine daglige rutiner

Genoptag dit arbejde, så snart du synes, du kan klare det. Bed eventuelt om særordning eller ’skåne-arbejde’, som letter den sværeste tid.

Pas på dig selv

Nye ulykker – også færdselsulykker – sker oftere efter voldsomme begivenheder.

Søg adspredelse

Sørg for ind imellem at tænke på noget andet og foretage dig noget, du godt kan lide. Fysisk aktivitet er godt – det modvirker kroppens stresstilstande. Det er tilladt – og det hjælper – atter at kunne glæde sig over store og små ting.

Sørg for en god nattesøvn

Hvis du i den første tid ikke kan falde til ro om aftenen, kan du eventuelt tage en godnat-øl eller få lidt sovemedicin hos din læge.

Flygt ikke fra problemerne

Når livet gør ondt, er det nemt og fristende at bruge flugtveje som medicin, alkohol eller hektisk aktivitet. Flugtveje dulmer måske den umiddelbare smerte, men hvis de udvikler sig til en måde at leve på, hober nye problemer sig op.

Søg hjælp

Såfremt du selv, din familie eller dit netværk ikke kan hjælpe dig med at håndtere hændelsen og dine reaktioner, skal du søge hjælp via din læge eller nærmeste leder.